Hjemme hos Mette Mortensen: mote, mat og keramikk.

 Mette Mortensen slapper av i sengetøy med sin datter Bea.

Foto: Linn Ellevseth
Styling: Nina Granerød

Når jeg Googler «Mette Mortensen» er det to ting som dominerer søkeresultatet: at du tidligere jobbet som motejournalist i Costume og at du er en ivrig hobbykeramiker. Du jobber ikke med mote lenger, men med noe som er veldig taktilt. Det er også mye estetikk i mat og leire. Fortell litt om denne keramikklidenskapen din...

Keramikken begynte egentlig bare ved at noen venninner foreslo at vi skulle ta et kurs for gøy. Så fikk vi helt dilla. Og så fikk vi barn og måtte hoppe av lasset. Alle bortsett fra en, som bare blir flinkere og flinkere. Jeg vil begynne igjen!! Det er verdens mest terapeutiske hobby. Så gøy!

Mette Mortensens keramikk og kunstsamling.

Hva var det som fikk deg til å skifte beite fra en realtivt trygg jobb innen motejournalistikk til det noe mer frie yrket matstylist?

Skifte av yrke? Vel, jeg syntes det ble for mye fokus på nettklikk og produksjonstempo. Da jeg begynte i bransjen i 20-årene i London falt jeg for den kreative prosessen, den lange og grundige veien mot en veldig vakkert side, enten det var å style en modell eller sette sammen en kollasj til en shoppingside. Å sitte og legge ut 100 kjoler under 1000 kroner på nett var ikke min idé av moro, så jeg ville heller ta sjansen og gi meg selv en ny utfordring.

Så elsker jeg jo å lage mat. Så da kunne jeg fortsette med å prøve å skape fine bilder (og digge retter), bare med et litt annerledes innhold. Jeg har stor tro på å tørre å prøve noe nytt og ikke bare sitte i en jobb fordi den føles trygg og god. Den var ikke min drømmejobb lenger, så da byttet jeg rett og slett.

Fra mote til mat… Hvor kommer matinteressen din fra?

Matinteressen kommer vel i bunn og grunn fra pappa som kokkelerte mye i barndommen. Han lagde de digge rettene, mamma lagde de trygge pannekakene og spaghettien. Ellers tror jeg den kommer mest fra reising. En av de største grunnene til at jeg elsker å reise er at jeg liker å prøve ny, lokal mat. Blir lite av det akkurat nå… Nå må jeg ‹reise» gjennom kokebøker og matprogrammer på Netflix.

Mette Mortensen på sitt nyoppussede kjøkken.

Fra keramikkbolle til burritos

Hvordan ser en vanlig dag i matstylisten Mette Mortensen ut?

Det spørs hva slags jobb jeg holder på med, men enten sitter jeg hjemme på kjøkkenet og skriver oppskrifter (eller går på biblioteket for å være mer effektiv), fyker byen rundt for å handle inn ingredienser til neste opptak eller så står jeg på et opptak og lager og styler mat.

Og hvordan ser en hverdagsmiddag ut hjemme hos deg?

Haha. Helt grusomme. Pleide å elske å planlegge middag, handle inn og lage den. Nå er det styr og det blir oftere kjip, rask mat som ikke gir meg noen særlig glede.

Noen ganger venter jeg med å spise til datteren min, Beatrix, har lagt seg, så kan jeg spise noe litt mer smakfullt. Da er det gjerne noen ovnsbakte grønnsaker med en haug ulike sauser på. Kanskje noe fisk. Elsker å ha folk på besøk, for da må jeg lage noe annet enn Bea-mat!

Bokhylle og tørkede blomster hjemme hos Mette Mortensen.

 

God nattmat

Hvis du skal servere den perfekte kveldsmat til gjestene dine, hva serverer du?

Tenker pizza- eller tacoverksted. Vi hadde en periode der vi stod i timesvis og lagde våre egne maistortillas. Det tok en del tid. Ellers blir det en eller annen gryte, pulled pork sommerruller, fish tacos, en enorm salat med hjemmebakt brød.

Det er ikke helt fire retters, ferdig dekket bord og ordning og reda. Det er Mette har en plan, la oss gjennomføre den på et eller annet punkt – med masse vin.

Jeg liker ikke stive middager, så min idé om den perfekte middagen er litt mamas kitchen, hvor alle hjelper litt til og det er sosialt og nedpå.

Og hvis det blir veldig seint… Hva får de til nattmat?

Mer vin. Og snacks.

Jeg regner med at du bruker x antall timer på kjøkkenet, men soverom og søvn er også en viktig del av livet. Hva er det du liker aller best med soverommet ditt?

Har begynt å samle på kunst. Så å våkne og se et av favorittbildene på veggen er nydelig! Før var det Ann Iren Buan, nå er det Bjarne Bare. Roterer litt på dem etter hvor vi bor. Litt gøy å investere I ting og bare se dem selv. Litt som å ha på sexy undertøy og ingen andre vet det enn deg. haha.

Et spørsmål jeg har knabbet og flippet om, fra en kjent Costume-spalte: Hva kommer aldri inn på soverommet ditt?

Tre ting jeg kan komme på. Shabby chic-greier - synes det er helt forferdelig. Det sammen med helblankt og glinsende satengsengetøy. Grøsser litt av tanken på å sove i noe sånt. Takke seg til perfekt matt og mykt sengetøy fra Myyk. Der leverer dere! Og så enkeltdyner – for små og fislete for én og altfor mye styr om man er to.

Mettes soverom med Syrinlilla sengesett fra MYYK.

Har du en «morsom» søvnhistorie?

Ja, her har jeg visst flust. Jeg fikk en innbruddstyv inn på rommet mitt i London. Enorm fyr, som gikk rundt med en lighter under ansiktet for å lyse opp. Det er ganske skummelt å våkne til! Men likevel har jeg verdens største sovehjerte. Så det har tydeligvis ikke preget meg FOR mye.

En annen gang forsov jeg meg og kom meg nesten ikke hjem til Norge i tide til jul (hadde vært ute kvelden før). Fant til slutt et nytt fly i siste liten på juleaften, men etter det tok jeg en liten runde med meg selv.

Senere forsov jeg meg til et jobbintervju – og rakk selvfølgelig ikke flyet. Tok en ny alvorsprat med meg selv, dro en hvit løgn til arbeidsgiveren – og somlet sånn på flyplassen senere at jeg faktisk nesten ikke rakk flyet da heller. Måtte fraktes som en crazy person fra en gate til en annen – fordi det var umulig å rekke det. Hadde gått til Norwegian-gaten istedenfor Sas. Fikk til slutt jobben.

Mette Mortensen med datteren Bea.

Med et lite barn er kanskje dette et behov man bare må sette på pause, men trenger du mye søvn?

Vel, får ikke nok av det for tiden. Så jeg har blitt hun pingla som legger seg supertidlig hver dag, for jeg vet at helvete braker løs rundt 06. Savner å kunne være oppe lenge og kjøre mitt eget løp, men ettersom jeg har en ny sjef, så får jeg gjøre det på denne måten en liten stund. Takk, Gud, for iPads!

Hvis du kunne flyttet inn i et valgfritt soverom eller byttet soverom med noen for en uke. Hvilket eller hvem sitt?

Det er et lite gjestehus i Biarritz som heter Villa Exte Gorria. Det har store franske dører, en enorm balkong hvor du ser ned på en nydelig hage DEKKET av syriner, et nydelig fliselagt, hvitt bad og masse afrikanske tekstiler blandet med det urfranske og vintageinspirerte interiøret. Det skulle jeg gjerne hatt som mitt soverom. Kan jeg få det?

Mettes favorittovernatting er på Villa Exte Gorria i Biarritz.

Hvordan så hjemmet ditt ut da du var liten/vokste opp, var det mye mat og keramikkboller?

Vokste opp i et hjem HELT annerledes enn sånn vi har det nå. Stort hus på Nesbru i Asker. Litt 1990-stil på interiøret. Det var kjempekoselig, men ikke min stil, så tror ikke det er der min interiørsmak har sitt opphav. Men mat var det mye av. Mye kokkelering!

Husker du ditt første soverom?

Ja, det hadde gammelrosa, fluffy gulvteppe og blomstrete hvit og rosa tapet. Hvite møbler, settekasse med såper og slalompokaler jeg sparte på. Og minibrusbokser som stod stablet opp i en høy pyramide og ALLTID falt ned når jeg hadde venninner på overnatting og skulle prøve å være stille midt på natten. Det lager mye bråk.

La oss si det finnes to typer mennesker i verden; de som ommøblerte og fikset på rommet sitt da de var små og de som ikke gjorde det. Hvilken av de var du?

Ommøblerte hele tiden!

Soverommet til Mette sin datter, Bea, som sover søtt.

Hvordan ser den perfekte frokosten på senga ut for deg? Hvis du ikke liker mat i senga, kan vi flytte oss til kjøkkenbordet.

Elsker frokost i sengen. Kanskje mer på hotell enn hjemme for da må man ikke legge inn noen innsats. Kaffe, masse av det! Frukt, nybakt surdeigsbrød, Comte, Mortadella, yoghurt og musli. Eller en skikkelig digg smoothie bowl!

Når jeg ser for meg brødskiva til en matstylist, ser den litt annerledes ut enn min kneipskive med norvegia. Må den se bra ut, eller holder det at den smaker godt?

Perfekte brødskiven. Ristet surdeigsbrød med et stekt egg, chili/peanøttolje og litt dukkah. Eller bare ristet med brunost. Funker det og! Er ikke så fancy når det kommer til stykket!

Vi takker for et hyggelig besøk. Følg Mette på Instagram for inspirerende mattips og behagelige innslag i feeden.