Sengetøysguiden: vevemetode, trådtetthet og kvaliteter

Usikker på hva sateng, percale, pima, trådtetthet og ply er? Les videre og få all kunnskapen du trenger for å gå fra sengetøy-novice til sove-connoisseur på 7 minutter.

Det er lett å bli forvirret på sengetøyjakt. Med så mange forskjellige materialer, vevemetoder og andre kvalitetsmarkører er det viktig å ha tunga rett i munnen.

Det er spesielt to ulike begreper som går mye igjen i sengetøyverden – nemlig sateng og percale. La oss starte der.

Sateng og percale er vevemetoder

På grunn av litt villedende markedsføring tror mange at sateng og percale er to helt ulike stofftyper, men det stemmer absolutt ikke.

Når sengetøy omtales som sateng eller percale forteller det ingenting om hva stoffet er laget av, men derimot hvordan stoffet er vevet. Både percale og sateng kan være 100 prosent bomull eller en miks av flere ulike materialer.

De to ulike vevemetodene gir sengetøy med ganske ulike egenskaper. Hvordan kvalitetene oppleves avhenger selvfølgelig også av andre faktorer: Som hva slags bomull som er brukt og trådtettheten i veven.

Først skal du få en rask oversikt over de største forskjellene på sateng og percale, så skal vi komme inn på andre viktige faktorer for godt sengetøy.

Percale har en matt overflate

Percale har sin opprinnelse fra India på 1700-tallet. Selve ordet kan komme av det persiske ordet pargālah, som kan oversettes til rag på engelsk, eller fille på norsk. Andre kilder mener navnet har sin opprinnelse fra Perche-regionen i Frankrike.

Dette er tettvevd stoff med en ekstra matt overflate. Et percale sengesett oppleves ofte crispere enn for eksempel sateng og kan nesten sammenlignes med kvaliteten du finner i en klassisk herreskjorte. I tillegg vil mange si at Percale oppleves litt lettere i vekt og kjøligere mot huden enn sateng.

Percale veves med en tråd over, en tråd under – altså et klassisk annenhver-mønster. At bomullen er såpass tettvevd gjør den nok litt ekstra holdbar sammenlignet med sateng.

Sateng har blankere overflate på utsiden, mens innsiden er matt

Sateng har på sin side opprinnelse fra silkevevere i middelalderens Kina. Dette var et meget eksklusivt stoff, kun forbeholdt de rikeste i samfunnet.

Navnet stammer fra den kinesiske havnebyen Quanzhou, som på middelalder-arabisk ble oversatt til Zayton.

På denne tiden var satengvev stort i de arabiske landene, men på 1200-tallet fant den sjøveien opp til Europa hvor det ble meget populært.

Om du er på utkikk etter en silkemyk finish med litt glans, er bomullssateng veien å gå for deg. Sateng er vevet med en tråd over og tre tråder under. Dette gir stoff som er lett glansfullt på utsiden, men mattere på innsiden.

Mange vil si at satengsengetøy med trådtetthet mellom 280 og 350 TC er optimalt. Ikke la deg lure av lovord om at sengetøy med skyhøy trådtetthet er best. Usikker på hva TC, thread count eller trådtetthet er? Vi skal komme tilbake til det straks.

Det finnes også mange andre vevemetoder

Plain weave, krepp, flanell, twill, chambray, oxford og damask er alle ulike vevemetoder som sier noe om hvordan stoff blir vevet.

Flanell er for eksempel mekanisk børstet for å få den fluffy overflaten, mens krepp er vevet for å gi struktur i stoffet.

Til bruk i sengetøy mener vi at det hovedsaklig er sateng og percale som er viktigst å ha oversikt over, så la oss gå videre til hva som bør puttes i veven. Vi starter med det mest brukte materialet på markedet.

Bomullskvalitet – supima, pima, egyptisk, tyrkisk? Hjelp!

Det finnes et hav av ulike bomullstyper, men det er hovedsakelig en egenskap du skal være på utkikk etter – nemlig at bomullen har lange fibre.

Langfibret bomull sørger for sterk bomullstråd som ikke trenger å bli forsterket ved å tvinne flere tråder sammen – bomullstråd som ikke er forsterket på denne måten kalles single-ply.

En annen fordel med lengre fibre er at færre fiberender forsvinner ut av tråden og gir ruere stoff og kan bli til nupper med tiden.

På engelsk kan du finne forkortelsen ELS som står for extra long staple. Amerikansk pima, egyptisk Giza og Supima er eksempler på langfibrede bomullstyper.

Andre materialer som brukes i sengetøy

Bomull er det absolutt mest brukte materialet i sengetøy, men det er også mange andre populære materialer.

Lin kommer fra flax-planten og er mye brukt sengetøy. I tillegg til å være 2–3 ganger så slitesterkt som bomull, krever dyrking av lin mindre vann og sjelden kunstig vanning siden de motstandsdyktige plantene kan vokse i områder med mye regnfall.

Spesielt i de norske sommermånedene kommer lin godt med, siden det er kjent for god absorberingsevne, god gjennomlufting og at stoffet kjennes avkjølende ut mot huden.

Silke er et glansfullt materiale som lages av silkespinnende insekter

Silkestoff har alltid en fuktighet i overkant av 10 prosent, noe som kan være med på å bevare fuktigheten i huden din.

Silke må håndvaskes på maks 40 grader (maskinvask med ullprogram kan brukes) med vaskemiddel som er beregnet til vask av ull og silke.

Bambus er et ganske nytt materiale i sengetøyverden

Det sies at en del av sengetøy som er merket med 100 prosent bambus egentlig inneholder rayon som er kunstfiber fremstilt av cellulose.

Prosessen med å få naturlig bambus til å bli tekstil sørger faktisk for at produktet ikke lenger er organisk eller naturlig. Vi unngår foreløpig sengetøy av bambus.

Polyester er det mest brukte syntetiske fiberet som brukes i sengetøy

I tillegg til å tørke raskt, er det vanskelig å få skrukkete. Når det brukes polyester blandes det ofte med andre og (kanskje særlig) naturlige materialer. Hvorfor? Fordi naturlige fibre ganske enkelt er bedre å sove i.

Hva betyr 300 TC? Kort innføring i trådtetthet

Trådtetthet angir hvor mange tråder som er vevd sammen per kvadrat tomme for å lage tekstil. For å finne riktig antall telles både horisontale og vertikale tråder.

En høy trådtetthet, for eksempel på 700 TC, høres kanskje imponerende ut, men trenger ikke bety at sengetøyet er av høy kvalitet.

Det viktigste for å anslå om kvaliteten er god er bomullstrådene. Når det snakkes om trådtetthet på over 700 TC er sjansen stor for at høy TC er et resultat av korte bomullsfibre.

Til New York Times sier sengetøyeksperten, Julian Tomchin, at man skal være mistenksom allerede når trådtettheten bikker 400 TC. Har du bomull av høy kvalitet, trenger du ikke være like avhengig av høy trådtetthet for at sengetøyet skal bli mykt og vare lenge.

Vi mener percale bør ha en trådtetthet på over 200 TC og at satengvev er best mellom 280 og 350. I tillegg bør bomullstråden være single-ply. Hva er så ply tenker kanskje du?

Single-ply – unngå surr i trådene

Ply indikerer hvor mange tråder som er tvinnet sammen for å lage bomullstråden. Single-ply bomullstråd betyr at fibrene ikke er spunnet sammen med andre for å forsterke tråden.

Single-ply tråd vitner om kvalitetsbomull med lange fibre og er absolutt å foretrekke til bruk i sengetøy. Sengetøy vevet av multi-ply tråd kan ofte bli grovere, tettere og mindre luftig.

Litt mye å huske på? MYYK passer på for deg

Med et navn som MYYK var det naturlig for oss å gå for den aller mykeste kvaliteten vi fant.

Det viste seg at vår sweetspot var sateng med trådtetthet på 300TH, vevet av langfibret bomull.

Vår sateng er også steinvasket under produksjonen for maksimal mykhet og avslappet look som holder seg finest uten hjelp av strykejernet. Kunne du tenke deg å prøve sengetøyet vårt?

Da kan du teste det hjemme i ro og fred i opptil 100 netter.