Fire bøker du kan lese på sengekanten

Det å unngå blått lys fra mobiltelefonen før man skal legge seg er lettere sagt enn gjort, men det er visse ting som funker bedre enn andre.

En god bok er en veldig god løsning, som ingen har vondt av. Her har du fire boktips fra oss. God lesning og god natt!

Havfruehjerte av Ingvild Lothe

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Kolon forlag (@kolonforlag)

Ingvild Lothe tok samtidspoesien ut i den faktiske samtiden med sin debutbok Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt.

I bok nummer to skriver hun med den lettheten vi kjenner fra debutboka, men en anelse mer presist, litt mer mørke, ispedd både absurde, underfundige og humoristiske betraktninger.

Dette er en lyrisk punktroman som vil fenge folk som ikke aner hva en punktroman er for noe, en pageturner man ikke skulle tro var en pageturner. En bok om den vanskelige kjærligheten, om et ufødt barn og om å finne sin plass i en uutholdelig verden. 

Havfruehjerte er en roman som er kort nok til å leses i et jafs, men etterlater et inntrykk som varer langt utover de 112 sidene. 

Året i skogen - en mikroekspedisjon av Torbjørn Ekelund

 

Det er mange av oss drømmer om å være i ett med naturen og kjenne stressnakken drysse vekk som barnåler under grantrærne.

Torbjørn Ekelund, som er en av initiativtakerne til det «urbane friluftsnettstedet» Harvest, har skrevet en bok som kan trigge oss til å ta et steg ut av det åpne kontorlandskapet og inn i den vidunderlige naturen. 

I boka blir vi med Ekelund på tolv korte ekspedisjoner, fordelt på hver måned i løpet av året.

Bokens univers er et godt stykke fra Lars Monsen, da det her handler mer om små naturopplevelsene vi mennesker i blant har så veldig godt av.

Boka viser frem et spekter av lavterskeltilbud for alle som er en anelse friluftsinteresserte. 

Året i skogen er en inspirerende bok for alle som lengter etter litt mer tid ute i «villmarken».

To gode bøker til tenåringen

Jenteboka av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Aschehoug Forlag (@aschehoug)

 

Jenteboka er oppfølgeren til den feiende flotte «Gleden med skjeden», og er en guide for jenter som begynner å nærme seg puberteten.

Her får man svar på alt man trenger å vite, og man vanligvis kanskje bare Googler. Boka er proppfull av informasjon, tips og råd, og er skrevet for jenter fra 9–16 år, siden det altså ikke er sånn at alle kommer i puberteten samtidig. 

Jenteboka bør stå i bokhylla i alle hjem som snart får en tenåringsjente under tak. Kan trigge til gode samtaler, litt fnising og kanskje du lærer noe du selv ikke visste.  

Respekt. Sexbok for gutter av Inti Chavez Perez

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Gyldendal Norsk Forlag (@gyldendal_no)

Dette er en bok som bør bli pensum for alle unge gutter i alle verdens land.

Den kan leses som en guide til gutterollen og forklarer viktige ting som hvorfor «et nei faktisk betyr nei» og nyansene rundt denne spennende dansen.

Den forteller om hvordan det er å være bi, hetero og homo på en måte som virkelig trengs i 2019. Boka er både høyaktuell og velskrevet. 

Inti Chavez Perez er seksualrådgiver og Respekt er basert på samtaler om sex og kjærlighet med hundrevis av gutter. 

Disse temaene er ikke alltid like enkle å prate om, det kan være ulike grunner til det, men denne boka kan enten fungere som en inngang til en samtale. Eller en bok tenåringsgutten leser alene på senga, og aldri nevner at han har lest til noen. 

Bildet i toppen er tatt av fotograf Linn Ellevseth.