Dynelufting i helsas navn: 6 enkle tips for bedre soveromsmiljø

 Caroline Heyerdahl

Artikkelen er skrevet for MYYK av Caroline Heyerdahl, innehaver av C soaps

Renhold og vask på soverommet har faktisk overraskende mye å si for kropp, helse og velvære. Her får du våre beste tips til vask av sengetøy spesielt, og soverom generelt.

Spør du noen om hvor ofte de skifter sengetøy, så svarer de fleste at de gjerne skulle gjort det oftere. Stiller du det samme spørsmålet om folk gjerne skulle vasket mer tøy, er svaret motsatt. Altså vi vasker veldig mye klær, men ønsker oss oftere ren seng. Men å vaske sengetøyet og å holde soverommet rent og kjølig gir deg mer enn en god følelse, det gir faktisk bedre forutsetning for god helse fordi:

  • I sengene våre bor det midd og fuktighet

  • I støvet bor det miljøgifter

Dette gir dårligere inneklima og kan faktisk gi allergier og luftveisplager, særlig hos barn.

Soveromsmiljøet før og nå

I gamle dager sov man ofte på halmmadrasser og i trekkfulle hus. I dag er vi mye mer inne i løpet av et døgn, sover i tekstiler og dun og husene er tettere. Vi lufter også mindre enn våre besteforeldre gjorde.
Sengen tar imot mye fra oss i løpet av et liv, fra babyer som gulper og tisser på seg, til ungdomstid med all moro det fører med seg. Så har man jo perioder med feber, sykdom, svetting, you name it, sengen tar det imot. I snitt svetter vi cirka en ½ liter per natt.

Så hvor ofte skifter jeg på sengen?

Det varierer altså litt etter hvor i livet man er, og hvor mange og hvem som sover i sengen. Å skifte på sengen en gang i uken bør du gjøre, for i sengen bor nemlig så mangt. Nå er vi i en spesiell tid der vi er mer hjemme enn noen gang. Det gir økt belastning på inneklimaet. Derfor har vask og rengjøring blitt enda viktigere, også utover det å vaske hendene.

Lufting av dyna gir bedre inneklima på soverommet.

Vår lille oppskrift på godt soveromsrenhold

1. Skift sengetøy oftere

Ta av sengetøyet og vask det om morgenen. Da blir det tørt til kvelden.
Et supertriks er å la sengetøyet henge og lufttørke, og ikke bruke tørketrommel hvis du ikke må. Det lukter godt hjemme, sengetøyet blir mindre krøllete og du sparer strømregningen og miljøet ved lufttørking. Husk å lufte ut luftfuktigheten når sengetøyet er tørt. Det er viktig.

2. Gjennomluft hjemme oftere

Lufting er gratis og supersmart  og en glemt gratis kunst. God gammeldags gjennomtrekk i 3-5 minutter drar med seg støv, soppsporer, lukt og kjemikalier i støv som gir et bedre inneklima. Dette er spesielt viktig på soverommet. Nyere hus er bedre isolert og tettere bygget, noe som krever mer lufting.

3. Ikke re opp sengen hver dag

Løft dynen til side, la madrass, dyne og pute puste for å fjerne fuktigheten som har lagret seg i løpet av natten. Det er ingen unnskyldning for å la dynen ligge i en krøll  gjør det skikkelig  da setter du standarden for dagen. Innimellom bretter du overmadrassen til side og lar den puste skikkelig ut. Du kommer til å sove bedre.

4. Vask og støvsug soverommet litt oftere

Det viktigste du gjør er å ha støv på hjernen akkurat på soverommet. Er støv farlig da? Ingen har blitt drept av hybelkaniner, men i støvet skjuler det seg mikroplast, midd og miljøgifter. Derfor bør du støvsuge overmadrass, under sengen, sengegavl og tørke støv jevnlig.

5. Luft dynene i minusgrader

Heng ut dyne og pute når det er -10 eller kaldere. La det henge ute hele dagen, da dør midden og du har en frisk og ren dyne og pute. Ta det inn noen timer tid før du legger deg så alt tiner. Det kan også legges på et rent og varmt badegulv.

6. Litt ekstra luksus til gjestene

Vi gleder oss til gjester og besøk. Da har jeg følgende ekstraservice: Jeg stryker putevaret med to dråper eterisk olje i vannet. I tillegg til rent sengetøy, setter jeg frem et termos med varmt vann og en flaske kaldt vann, og et lite brett med gode teer å sove på. Og en topp novelle eller diktsamling, så man sørger for søte drømmer.

Vaske av sengetøy og håndkler


Vil du vite mer om vask og stell av tøy titt på disse lenkene, eller er du klar for sengen allerede?

Kilder:

https://tekstilforum.no/boker/lettstelt-om-riktig-vask-av-klaer/346654

https://www.fhi.no/contentassets/1af4c6e655014a738055c79b72396de8/inneklima-og-risiko-for-smitte-av-covid-19---rad-om-ventilasjon_27102020.pdf

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/midd/

https://www.csoaps.com