Vår guide til vask, tørk og oppbevaring av sengetøy

Når man investerer i sengetøy av høy kvalitet, vil man som regel også ta godt vare på det. Selv om sengetøyet fra MYYK skal tåle vask etter vask, er det noen ting det kan være lurt å huske på.

Detaljbilde av sengetøy fra Myyk

Slik vasker du sengetøy

Vask gjerne sengetøyet på 40 grader før du tar det i bruk for første gang.

Vask sengetøyet på vranga med et skånsomt vaskeprogram. Vi anbefaler vask på 40 grader for å bevare kvalitet og farger best mulig. Sengetøyet tåler 60 graders vask, men dette vil forringe produktet over tid.

Hvis du vil bruke tøymykner, anbefaler vi at du benytter deg av en mild variant, som også er snill mot miljøet. Bruk mindre doser enn det som står anvist på flasken.

Vær forsiktig med å vaske sengetøyet sammen med grovere stoffer for å minimere nupper og annen slitasje. Vi anbefaler for eksempel å unngå å vaske sengetøy sammen med håndklær.

Bli kvitt lakenskrekken med våre supermyke sengesett >>

Slik tørker du sengetøy

Sengetøyet kan tørkes i tørketrommel på et tørkeprogram med lav intensitet.

Ta gjerne sengetøyet ut før det er helt tørt og la det tørke hengende. Vi anbefaler lufttørking av alt sengetøy, da dette bevarer sengetøyets fiber og holder på elastisiteten lenger.

Om du vil beholde det steinvaskede utseende lengst mulig, bør du unngå å stryke sengetøyet ditt ofte. Dersom du likevel vil stryke, anbefaler vi at du stiller inn strykejernet på middels varme og at du stryker i samme retning som stoffet.

For å få bort vaskerynkene har vi et godt tips

Når du har tatt ut sengetøyet av maskinen tar du tak i alle fire hjørner og strekker sengetøyet litt. Fold sengetøyet deretter i to som et rektangel og strekk til på nytt.

Tørk flatt liggende over et tørkestativ eller lignende. Vår erfaring er at dette i kombinasjon med lufttørking gjør rundene med strykejernet overflødig.

Så ofte bør du faktisk skifte på senga

Du bruker vel ikke samme genser uke etter uke uten å vaske den?

Sannsynligvis ikke, vi mener du bør skifte på senga minst en gang i uka, eller hver andre uke. Gjerne oftere enn det i de varmeste sommermånedene.

Hvis du ikke vil skifte sengetøyet hver uke, anbefaler vi at du lufter oftere på soverommet. 

Oppbevaring av sengetøy

Vi regner med at du bruker sengetøyet fra MYYK så ofte du kan, men om du skal bort i en lengre periode, anbefaler vi at du oppbevarer sengetøyet i tøyposer og ikke i plastposer. Bomull trives ikke i lufttette plastbeholdere.

Slik bretter du stretch-laken som ryddedronninga Marie Kondo

Du har kanskje din egen metode for å brette sengetøyet ditt, men hvis du vil lære noen nye metoder finnes det flere morsomme tutorials på YouTube med husmor-bloggere som har knekt denne koden. 

Kort om vask av dyner og puter

Sjekk vaskeanvisningen på dyne og pute, og bruk et skånsomt vaskemiddel.

Puter kan du gjerne vaske oftere enn dynene dine.

Bruk tennisballer i tørketrommelen når du tørker dynene for å beholde de fyldige og gode.

Dyner og puter bør ristes hver dag, og luftes minst en gang i måneden.

Hvis du tar dyna med ut, bør den ikke henges i solsteken, da direkte sollys kan gjør skade på dun og trekket. Dyner og puter bør oppbevares luftig i stoffposer.

Se alle våre fine putetrekk her >>

Ikke re opp senga hver dag!

En klok person sa en gang at om du rer opp senga hver morgen, har du i hvert fall gjort en ordentlig ting i løpet av dagen. Nja, men mest nei til det. 

Det ser selvfølgelig penere ut, men det stopper der. Du holder nemlig på fuktighet som har samlet seg i dyna og madrassen, enda lenger.

Alt du trenger å gjøre for å unngå dette er å legge dyna pent til siden og la madrassen puste. Hvertfall noen dager i uken. 

Les mer - 6 myter om stell og vask av sengetøy >>

Se hvilke sengetøy som er våre bestelselgere