7 søvntips som korter ned veien til drømmeland

For å fungere optimalt i hverdagen og opprettholde en god helse trenger du en god dose søvn hver natt.

Fra tid til annen er dette enklere sagt enn gjort. Noen ganger er det bare vanskelig å sove. Noen perioder i livet kan være tunge og stressende, dette kan føre til søvnvansker.

Om du strever såpass mye med søvn at det går ut over hverdagen din er disse tipsene ikke til deg. Da bør du ta problemene på alvor og få hjelp av helsepersonell.   

Her er våre tips for å finne veien bort til drømmeland.

1. Putt tankene på papiret

Lister er alltid lurt å ha i livet. Handlelister, life-goal-lister, to-do-lister og ikke minst før-leggetid-lista

Før-leggetid-lista funker slik: 
Skriv ned alt du skal huske, det du grubler på eller bekymre deg over i en notatblokk før du legger deg.

Ved å gjøre dette, anerkjenner du at disse tingene finnes og du kan konsentrere deg om å slappe av. Du får ikke gjort noe med noe når du sover uansett.

2. Minimer skjermbruk

Flere studier, blant annet denne fra Sience Direct, viser at det blå lyset fra telefonene våre hemmer produksjonen av melatonin.

Det å stimulere hjernen for mye før man skal sove er heller ikke spesielt lurt. Skaff deg en analog vekkerklokke og lukk øya.  

3. Ikke ligg for lenge i senga om du ikke får sove

Dette tipset er en av våre favoritter, fordi det finnes få ting som er kjedeligere enn å ligge i senga og ikke finne roen.

Gi deg selv maks 20 minutter før du står opp, deretter brygger du deg en kopp kamille-te eller lignende. Finn roen og gå tilbake til senga.

NB: Ikke slå på lyset eller begynn å se på noe på Netflix, da er du ute på sykkeltur langt unna søvnens smale sti.

Poenget her er å lære kroppen din at senga er til å sove i. Ikke et sted der du skal vri deg og tenke på dumme ting.

4. Mindfulness 

Det er en grunn til at dette med oppmerksomt nærvær eller mindfulness er populært, det funker nemlig for flere av oss.

Det finnes et hav av apper der ute som skal få deg til å slappe av, og det finnes sikkert mange gode. Vårt tips er derimot å bare gjøre det selv, uten telefonen.  

  • Pust rolig med magen gjennom hele seansen
  • Ligg helt i ro kjenn at kroppen ligger godt ned på madrassen
  • Gå gjennom kroppen din fra topp til tå. Kjenn at du ligger der og vær oppmerksom på kroppen din.
  • Deretter forsøker du bare å slappe av og hver gang det kommer en tanke flyvende forbi, så sier du bare hei hei tanke, bare kjør videre du, nå skal jeg sove. Natta. Det funker faktisk også å telle sauer. 

Netflix har akkurat sluppet dokumentarserien Mind: Explained. Her har de viet et hel episode til mindfulness. Vårt tips er å se den (og forsåvidt resten av sesongen på til sammen fem episoder)

5. Sov på et svalt rom 

Visste du at grunnen til at det funker med et varmt bad før leggetid ikke er på grunn av at du får varmen i kroppen, men på grunn av temperaturfallet som oppstår når du er ferdig.

Dette stammer visstnok fra da våre forfedre satt foran bålet helt til de skulle legge seg i den kalde hula. Nå vet du det. Soverom bør holdes svalt og du ligger under en varm og god dyne.

På sommeren anbefaler vi deg å være kjapt ute å skaffe en god luftrenser med vifte. Det kan være sjukt vanskelig å sove bort sumarnatta. 

6. Legg deg og stå opp til samme tid hver dag

Dette tipset er veldig smart og fint og alt det der, men for mange av oss umulig å følge, hvertfall i helgene.

Det hender da også at det skjer noe gøy i hverdagen også, men prøv å se om du kan stå opp til samme tid mandag til fredag. Rutine er faktisk skikkelig deilig for hodet.

7. Bør du ta deg en høneblund eller ikke?

Vi har fått med oss rådene om at man ikke skal sove på dagen, men vi elsker å ta små høneblunder når vi har muligheten til det.

Og vi vet hvordan vi skal gjøre det på riktig måte.

Vi har skrevet en artikkel som forklarer deg hvor lang en slik hvil bør være, slik at du også kan sove ekstra godt om natta.