Høneblundens hemmelighet: Hvordan mestre en power nap

Ingenting er som en god gammeldags disconap

Høneblund, powernap eller cowboystrekk. Kjært barn har mange senger.

Her får du oppskriften på hvordan å mestre denne eldgamle kunstformen. For hva er egentlig den perfekte lengden på en høneblund?

Føler deg litt tung etter lunsjen eller trøtt når man kommer hjem etter en stressende arbeidsdag, er det ofte bare noen minutter i dvalemodus som trengs før dagen kan sparkes i gang på nytt.

Vi vet vi ikke er alene om å elske dette.

Ryktene vil ha det til at Leonardo da Vinci var en svoren tilhenger av høneblunden, det samme sies om Albert Einstein. Det har tatt lang tid for forskerne å finne ut effekten av høneblunden, men det er mye som tyder på at de to vitenskapsgutta tidlig var inne på noe. 

Hvil som de smarte folka

En god høneblund gir energi, gjør deg produktiv, gir deg bedre kognitiv funksjon og helse.

Det finnes et hav av kjente politikere og smarte folk som er/var medlemmer av høneblund fanklubben. På Berkley snakkes det om at de som sover litt på dagen og godt om natten får bedre mental helse, men at de også blir smartere. 

Forskningen viser uansett at en høneblund i løpet av dagen kan gjøre deg mer oppmerksom og forbedre reaksjonstiden og produktiviteten din.

Bare det å legge seg ned med intensjon om å sove er nok til å skape en helsemessig effekt på blodtrykket. Derfor har også mange store selskaper med et rykte på seg for å være ganske så innovative innført hvilerom der ansatte kan ta seg en liten blund i arbeidstiden. 

Høneblundens fallgruver

Men det er en fare med høneblunden som du kanskje allerede har erfart. Du våkner enda mer surrete og trøtt, ikke uthvilt og klar. Vi skal fortelle deg grunnen til akkurat det, sånn at du kan ta dine forhåndsregler. 

Forskere har funnet ut at vi sover i 90-minutters sykluser. Her dekkes innsoving, dyp søvn og REM-søvnen. Dette du tenke på når du skal høneblunde. Du må ikke ramle inn i den dype søvnen, hvis du gjør det, må du sove hele syklusen fra a til zzzz. Kort fortalt: Kjør en veldig kort eller veldig lang lur. Ikke gå for mellomtingen. 

Prøv deg frem og finn din yndlingslur

Mikro-lur (2–5 min)
Hjelper på trøttheten og forbedrer din kognitive prestasjon. 


Mini-lur (10 min)
Gjør deg skarpere på jobb og er også fint om du skal trene senere. 


Høneblunden (20 min)
Den perfekte måten å ta en blund på. Ikke lenger enn 20 minutter, men de 20 minuttene er gull verdt.


«Nei men for faen da, det var dumt»-luren (30 min)
Her blir du bare sliten og trøtt. Stå over neste kast og sov videre. 


Mega-lur (90 min)
Her dekker du hele søvnsyklusen og er nærmest som en mini-nattesøvn. Her vil du føle deg skarp og klar og ready to mingle.

En blund som dette hjelper med restitusjon etter trening og du kan oppleve en boost i både energi og kreativitet. 


Lite tips fra sida

Drikk kaffe eller annen koffeinholdig drikke rett før du begynner på høneblunden. Koffeinen begynner å virke om lag 25 minutter etterpå.

Voila!

Perfekt start på resten av dagen.